2014. október 23., csütörtök

Szexting

Forrás: http://www.rollingstone.com/culture/news/sexting-shame-and-suicide-20130917

Kezdődjék hát az a fajta cikksorozatom, amely a szexting, cyberbullying és grooming címeket kapta. Ezek a kifejezések internetes környezetben születtek és több vállfajuk is létezik, amiről sokat lehetne írni, de egyelőre az első témakörre fókuszálok, amely csakúgy, mint a többi, napjaink társadalmának egyik legsúlyosabb problémája. Olyan súlyos helyzetről beszélünk, amely végső esetben akár öngyilkosságba is hajszolhatja a megszégyenült áldozatot. Úgy gondolom, hogy a szexting valamilyen mértékben kötődik a cyberbullyinghoz, vagyis ez lehet akár annak következménye is, de erről majd egy későbbi bejegyzésben írok.

Nézzük meg a szó eredetét! A szexting angol nyelvű kifejezés, ami a szex és texting szavak összevonásából keletkezett. Főleg a szexuális tartalmú szövegek, képek vagy videók világhálón történő cseréjéről beszélünk. Ebben leginkább a tinédzserek érintettek, de számtalan felnőtt is előszeretettel alkalmazza ezt a módszert. Az okostelefonok nagyon megkönnyítik az ilyen képek vagy szövegek elküldését, hiszen az gyorsan és rugalmasan történik meg, és a legtöbb tini rendelkezik ilyen eszközzel.

Ez a jelenség nemcsak hogy megváltoztatja az emberek szexuális szokásait úgy, hogy a közöttük lévő távolság kiküszöbölésével a valódi fizikai érintkezést képekkel, videókkal és szövegekkel helyettesítik, hanem olyan következményei is lehetnek, mint például, hogy a felek elveszítik az ellenőrzést az ilyen tartalmak kezelése fölött, így azok könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Az alábbi kép jól mutatja azt a helyzetet, amikor valaki meggondolatlanságból véletlenül rossz személynek küldi el saját magáról készült meztelen fotóját:


Forrás: http://ow.ly/i/6LqCS

Bizony, nem kell mondanom, ez mennyire kellemetlen és veszélyes tud lenni, sőt ehhez még nem is kell meggondolatlannak lennünk; abban az esetben is megesik, amikor olyan emberhez jut el egy fotó, akinek címezte a kép küldője és aki addig megbízhatónak tűnt, amíg nem okoz hatalmas csalódást. Például heccből elküldi a haverjainak, mert úgy gondolja, jó móka, és ők is tovább küldik a többi embernek. Vagy akár rosszindulatból feltölti az internetre, ami gyakran egy szakítás után következik be. Elég, ha valamelyik iskolában valamelyik (leggyakoribb esetben nőnemű) személyről kiderül, hogy meztelen képet küldött valakinek, és máris elterjed a gyűlölethullám az adott intézményen belül, sőt az is előfordulhat, hogy az az intézményen kívülre is kiterjed.

Hadd említsem meg a Snapchat nevezetű mobil alkalmazást, amely úgy működik, hogy a másik személy számára elküldött kép tíz másodpercen belül törlődik. Naiv dolog volna azt gondolni, hogy ez tutira biztonságos és nem történik semmiféle visszaélés. Bizony, ezt a rendszert is ki lehet játszani. Nincs mese!

Sok tragikus eset történt az elmúlt évek alatt, de ezek közül talán a legismertebb Amanda Todd-hoz fűződik. Úgy kezdődött, hogy egy idegen férfival csetelt, aki azt kérte tőle, hogy mutassa meg a melleit, amit a lány naivitásból meg is tett, melynek következtében a fotó a mai nap kering az interneten. Az ismeretlen férfi még ennél is tovább ment: kiderítette, hogy a lány hol lakik és milyen iskolába jár, majd ezeket is nyilvánossá tette a meztelen képpel együtt. Erre megkezdődött egy gyűlölethullám az iskolatársai körében, akik folyamatosan zaklatni kezdték. Hiába kért segítséget YouTube-on egy 9 perces videó formájában, mert az csak olaj volt a tűzre, hiszen az eset az internetes népet egyáltalán nem hatotta meg, és a lány végül öngyilkosságot követett el.

És mi a helyzet a szöveges üzenetküldéssel? Azt gondoljuk, hogy nem olyan vészes, mint egy kép esetén, hiszen akármit írhatunk, az a lényeg, hogy senkinek a nemi szerve nem látszik, és akkor nyugodtan hátra dőlhetünk, mint Józsi gazda szántás után. Ez azonban nem így működik, és komoly következménnyel számolhatunk, ha nem megfelelő magatartást tanúsítunk, és nem tudjuk, hogy ki van a vonal másik végén. Ilyennél is megesett számtalan öngyilkossági eset, köztük a majdnem 14 éves Patrick Ryan Halligané 2003-ban. Mindennapos gonddal szembesült az osztálytársaival, akik a gúny céltáblájává tették őt. Egy nap az interneten megismerkedett egy lánnyal, akibe szerelmes lett, majd megosztott vele magáról intim részleteket. Nem sejtette, hogy a pár bunkó osztálytárs hangadója vetette be ellene a lányt, amire csak az iskolaév megkezdése után jött rá. Az internetes beszélgetést az iskola szerverére töltötték fel, a főbunkó melegnek nevezte a fiút, és az egész iskola rajta röhögött. Ezek után nem sokkal véget vetett a saját életének. Az még szomorúbbá teszi a történetet, hogy sem a szülei, sem a tanárai nem sejtették a feszültséget.

Nekem az a véleményem, hogy bármit is tesz fel az ember az internetre, azt onnan bizony egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán lehet leszedni. Minden interneten végzett tevékenységünknek nyoma marad! Láthatjuk, hogy a közösségi média mekkora hatással van mindannyiunk életére, és az emberek intim szférája nagyon könnyen megsérthető. A számtalan tragikus esetből csak okulni lehet, hogy ilyen soha többet ne történhessen meg másokkal. Azt javaslom, hogy amennyire csak lehetséges, mindenki kerülje el az ilyen fajta magatartást, vagy legalábbis tartson megfelelő mértéket, ami leginkább a szöveges üzenetküldés esetében lehetséges. Soha ne dőljük be senkinek; ez még a különböző biztonságosnak hitt alkalmazásokra is vonatkozik! Persze, ez nem mindig történik meg; nem vagyok annyira naiv, hogy azt higgyem, majd a blogom miatt helyreáll a világ rendje.

Legvégül egy videó beszéljen helyettem:

https://www.youtube.com/watch?v=TxtTseSWPJQ



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése